CLICK Festival (Kulturværftet)
Udgangspunkt
Aktiviteter
Resultater
CLICK Festival er en smal kultur-, kunst- og musikfestival, hvis internationale kernemålgruppe er folk, der også har øjnene rettet mod internationale festivaler som Ars Electronica i Østrig og Transmedialen i Berlin.
For den mere moderate kunstinteresserede turist kan festivalens genre være lidt svær at forstå, da den lægger i snitfeltet mellem kunst, teknologi og videnskab og tit er ”forud for sin samtid”.
CLICK Festival brander sig som en international festival og har mange internationale partnere og kunstnere, men det bliver ikke udnyttet optimalt i hverken kommunikationen eller markedsføringen. Der er et stort potentiale i at få de internationale kunstnere, faglige netværk, gæster og pressen til at dele og berette om festivalen på de sociale medier, så festivalen når langt længere ud.
Det er desuden oplagt at tænke Helsingør og byens visuelle omgivelser mere ind i festivalen og i kommunikationen. For internationale gæster betyder omgivelserne og Helsingør meget for den samlede oplevelse, så det ikke blot bliver billeder fra en mørk hal. Det er vigtigt, at kunsten og de oplagte delbare oplevelser tænkes ind i ’Instagram-venlige’ rammer, som festivalen er en del af, eksempelvis ved vandet med udsigten til Kronborg.
Desuden ønsker festivalen at være tilstede hele året rundt, modsat tidligere hvor man kun har været aktiv omkring festivalperioden. Det stiller nye krav til indhold af høj kvalitet hele året rundt og en 365-dages indsats på festivalens prioriterede kommunikationskanaler.
Sidst, men ikke mindst, har festivalen et begrænset kendskab til deres gæster: Hvem er de, hvor kommer de fra, og hvordan får festivalen generelt mere viden om dem? Derfor vil en gæsteanalyse blive lavet under festivalen i 2017.
For at øge kendskabet til festivalen internationalt testede projektet under CLICK Festival 2017, hvor langt festivalen kunne nå ud via festivalgæster, internationale kunstnere og det internationale, faglige netværk.
Der blev sat fokus på at kvalitetssikre festivalens egne kanaler, hvor indsatsen skete gennem:
• Øget fokus på SEO-optimering for festivalens website
• Tydeligt hashtag på websitet
• At gøre billetsalget for festivalen næste år tilgængeligt lige efter 2017-festivalen
• Tilbyde en personlig guide til andre kulturoplevelser og spisesteder i nærheden
• Gennemgang af Instagram, hvor feedet blev ’renset’ for indhold af dårlig kvalitet samt indhold, der var for indforstået/uinteressant for målgruppen eller af for dårlig kvalitet.
• Gennemgang af Facebook med fokus på mere passioneret og relevant tekst og profilbillede samt oprydning af irrelevant indhold på feedet.
En anden strategisk indsats var at få distribueret indhold ud gennem deltagende kunstnere og nichemedier inden for de forskellige fagområder, så så mange som muligt fik lyst til at dele indhold og budskaber fra festivalen. Der skete gennem:
• Øget fokus på delbare elementer, som skulle tænkes langt mere ind i den fysiske festival
• Udarbejdelse af en redaktionel plan under festivalen med eget produceret indhold, som kunne bruges til at blive distribueret ud på andre kanaler
• Overvågning af indhold op til, under og efter festivalen
• Synliggørelse af festivalens hashtag på fysiske elementer som menukort og madboder, så hashtagget var fremtrædende for samtlige gæster
• Invitation af udvalgte Instagrammers/influencers til festivalen, hvor aftalen var at levere x antal billeder under og efter festivalen, som kunne bruges til videre deling/distribution (se resultatet heraf under “Resultater”).
Nedenfor ses en oversigt over de instagrammere der blev inviteret til CLICK Festival 2017 og resultatet deraf.