Mikro-hack
Hvad?
Hvordan?
Case
Et mikro-hack er en metode til på meget kort tid at invitere andre til at finde nye løsninger på ens udfordringer. Hvis du ønsker hurtige resultater, ønsker at involvere mange, gerne forskellige kompetencer, fx kolleger, medarbejdere, partnere eller helt nye brancher, og du er ok med at slippe kontrollen og forløse det kreative potentiale, så kan et mikro-hack eller et hackaton være en oplagt innovationsmetode.
I Tourism + Culture LAB har vi testet et tre timers mikro-hack af, og det fungerede rigtig godt. Se mere under case. Tre timer er et minimum af tid, hvis man skal nå igennem alle faser i et hackaton.
1. Invitér deltagere i god tid – tænk gerne i at invitere folk med forskellige kompetencer, som kan udfordre jeres tankemønstre.
2. Ved et mikro-hack af ca. tre timer varighed kan det være en god idé at dele data og udfordring med deltagerne på forhånd. Det kunne eksempelvis gøre via chat-programmet Slack, hvor man kan dele dokumenter og billeder med en større gruppe m/k, og modtagerne har mulighed for at chatte og stille spørgsmål med jer og hinanden.
Udfordringen bliver også delt med deltagerne eksempelvis dagen inden. Hvis du har et meget specifikt problem, skal du afgrænse din udfordring og være mere detaljeret i din beskrivelse af den, men ønsker du vilde ideer og virkelig blive udfordret på din tankegang, så lad udfordringen være bred og åben.
3. Find en interessant lokation og sørg for god forplejning og redskaber som post-its, tuscher, relevant materiale og WiFi til deltagerne. Skab en god stemning.
4. Sørg for at have en dygtig facilitator, der kan sikre, at deltagerne bliver guidet godt igennem hack’et, og som også sikrer, at man når igennem alle faser – kick-off/challenge, ideate, prototypes, pitch, follow-up – på kun tre timer.
5. Husk at skrive tak til deltagerne efterfølgende. De har brugt tid og hjerneceller på at hjælpe dig.
Under årets Tech Festival inviterede Wonderful Copenhagen i samarbejde med Statens Museum for Kunst og festivalen til et tre timers mikro-hack en eftermiddag fra kl. 16 – 19.
Udfordring:
Hvordan kan vi give den internationale turist med meget begrænset tid (½ – 1 time) en oplevelse i den permanente samling hos Statens Museum for Kunst?
Ramme for løsningen:
Deltagerne fik tre minutter til at præsentere deres løsning i form af en prototype på maks. tre slides.
Koncept 1: Hack me!
Udvid museumoplevelsen ved at bryde museets fysiske rum og gør gæsterne i stand til kreere deres egen kunstoplevelse efter det fysiske besøg.
Hypotese: Interaktion = højere engagement
Koncept 2: Mindre information, mere sansning
Dette koncept består af en fysisk sansepakke, hvorigennem man får præsenteret en mindre antal af kunstværker i den permanente samling. Pakken består af en:
1) Musikguide med tre funktioner:
• Skal fungere som navigation i samlingen
• Skal forbedre den visuelle oplevelse
• Skal fungere som en behagelig timer, der leder turisten videre i samlingen
2) Andet sensuelt ekstraudstyr
• Duft- og smags-stimulatorer fx saltlakrids, når man står foran et værk, der illustrerer et stort hav.
Koncept 3: En spillemaskine-oplevelse
En guidet oplevelse, som man kan trække i en spillemaskine, inden man går ind i den permanente samling. En guidet tur kunne være baseret på, om man ønsker at se værker med varme farver eller værker af nordiske kunstnere. Man kunne også lade sig overraske med en tilfældig tur på knappen ‘Jeg føler mig heldig’.